Pandemiemaatregelen in wet? Deze Nederlanders willen nooit meer lockdowns

Voor Hart van Nederland kreeg ik van journalist Eva Munnik de vraag hoe ik tegen de lockdowns aankijk, en de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren. Daar kan ik heel kort over zijn. Dit. Nooit. Meer. Lees vooral ook de twee ervaringsverhalen in dit artikel.


Tekst:

Hans Koppies is orthopedagoog. Volgens hem ondervinden jongeren nog steeds de gevolgen van het coronabeleid. “Je kunt pubers niets ergers aandoen dan hun sociale leven op slot gooien.”

Tot op de dag van vandaag werkt de schade door, zegt Koppies: “Op scholen zijn veel problemen met kinderen, qua concentratie en gedrag. Daar zit een duidelijke link met coronamaatregelen.”

Door sluiten van scholen, sportclubs, de avondklok, plekken waar je samen kon komen, hebben ze dat jarenlang gemist. Dat haal je niet zomaar even in.

De puberteit is een vormende levensfase. “Dan moeten kinderen vriendschappen sluiten, fouten maken, uitgaan, sporten, loskomen van hun ouders. Dat is cruciaal. Door sluiten van scholen, sportclubs, de avondklok, plekken waar je samen kon komen, hebben ze dat jarenlang gemist. Dat haal je niet zomaar even in.”

Toch wordt scholen bij een volgende pandemie niet uitgesloten. Koppies vindt dat onvoorstelbaar. “Onze kinderen zijn beschadigd en dit moeten we nooit meer zo doen.”


Dit artikel verscheen op 31 maart op de website van Hart van Nederland:

Pandemiemaatregelen in wet? Deze Nederlanders willen nooit meer lockdowns
Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.