Pedagoogle

Home » Hans Koppies, orthopedagoog-publicist

Hans Koppies, orthopedagoog-publicist

 

IMG_6485 (3)Hans Koppies heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) doorlopen. Daarna heeft hij pedagogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam gestudeerd, met als afstudeerrichting orthopedagogiek en gezinnen in psychosociale moeilijkheden. Hij is als orthopedagoog werkzaam geweest bij diverse instellingen in de jeugdhulpverlening en het speciaal onderwijs. Hij schrijft over opgroeien en opvoeden, ouderschap en hulpverlening in artikelen en essays in dagbladen en tijdschriften.

Biografie

Nederlandse kinderen behoren al jaren tot de gelukkigste ter wereld (UNICEF 2008, 2013, 2020). Hoe valt dit te rijmen met de almaar groeiende vraag naar jeugdhulp de laatste decennia? Nieuwsgierigheid naar dit krachtenveld en een vroeg ontstane interesse in de ontwikkeling van kinderen staan aan de wieg van dit blog. De (sociale) media staan bol van de onderzoeken en meningen van deskundigen en experts, maar wat betekent dit nu allemaal? Opgroeiende kinderen zijn gebaat bij goed geïnformeerde ouders, opvoeders, leraren en hulpverleners.

Als 19-jarige werd ik in de gymzaal door klas 1A van mijn voormalige middelbare school aangesproken als ‘meester’. Als stagiair weliswaar, maar desalniettemin. Studerend aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO – Amsterdam) werd ik geconfronteerd met de diagnose lymfklierkanker. Eenmaal weer terug in de gymzaal – na een uitstapje Franse taal- en letterkunde – koos ik voor de specialisatie Speciaal Onderwijs, en ontdekte en passant het plezier van schrijven als sportmedewerker van de Alkmaarsche Courant. Na de sportacademie reisde ik ruim een jaar door Zuidoost-Azië en Australië, alvorens  – mede aangestoken door het enthousiasme van hoogleraar orthopedagogiek Piet de Ruyter – opnieuw de collegebanken in te gaan.

Na het behalen van mijn doctoraal Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afstudeerrichting orthopedagogiek: gezinnen in psychosociale moeilijkheden) ben ik als orthopedagoog werkzaam geweest bij diverse instellingen in de jeugdhulpverlening en het speciaal onderwijs.

 

(3)

Turven van de Alkmaarse Rugby U.F.C. in actie


Mijn vrouw en ik beleven samen veel plezier aan onze vijf kinderen: drie dochters en twee zoons in de leeftijd van 18 – 26 jaar. Never a dull moment in ons dynamische patchworkgezin. 

Ik schrijf over opgroeien en opvoeden. Mijn artikelen, essays en opiniestukken hebben hun weg gevonden naar onder meer NRC Onderwijsblog, Pedagogiek in Praktijk (PIP), de Pedagoog – het vakblad van de NVO (Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen) dat informeert over wetenschappelijke en beroepsontwikkelingen binnen de pedagogiek, Nieuwsuur, dagbladen als Trouw, De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad, NIVOZ | Platform hetkind, website NVO, De Kennis-Blogs van het Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook ben ik te gast geweest bij De Nieuwe Wereld: ‘Welke prijs gaan kinderen betalen?’ en bij Peters Podcast: Jeugdzorg Hoe nu verder?

pandemische-chaos-omslag
Sinds in maart 2020 de uitbraak van COVID-19 door de WHO officieel werd uitgeroepen tot pandemie heb ik verschillende artikelen geschreven over de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren. In Pandemische chaos (publicatiedatum 9 oktober 2021) heb ik een bijdrage geschreven over de pedagogische aspecten van de coronacrisis getiteld Kinderen van de coronarekening. 

Biologie en evolutie

Een evolutionair perspectief op groei en ontwikkeling van kinderen – en ouderschap – heeft mijn specifieke belangstelling. Volgens de Amerikaans-Nederlandse etholoog/primatoloog Frans de Waal wordt de rol van biologie en evolutie nog te zeer onderschat en genegeerd in de gedragswetenschappen. Een visie die ik onderschrijf. Reden om vanuit mijn pedagogische achtergrond aansluiting te zoeken bij andere wetenschapsdisciplines: Een pleidooi voor evolutionaire pedagogiek. Momenteel schrijf ik een boek over evolutionaire pedagogiek dat naar verwachting in 2023 op de plank zal staan.


Hans Koppies, orthopedagoog – publicist


Twitter: @HansKoppies

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hanskoppies/

Facebook: https://www.facebook.com/pedagoogle

 
Preview PIP
 

Creative Commons-Licentie

Pedagoogle van Hans Koppies is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.hkoppies.wordpress.com.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: