Pedagoogle

Home » Hans Koppies

Hans Koppies

 

IMG_6506 bewerkt

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld aldus UNICEF. Ook het CBS constateert dat het de Nederlandse jeugd “op alle fronten erg goed gaat.” Hoe valt dit te rijmen met de almaar groeiende jeugdhulp de laatste decennia, een explosieve toename van psychiatrische labels (en gedragsmedicatie) bij kinderen, dalende onderwijsprestaties?

Nieuwsgierigheid naar dit krachtenveld en een vroeg ontstane interesse in de ontwikkeling van kinderen staan aan de wieg van dit blog. De (sociale) media staan bol van de onderzoeken en meningen van deskundigen en experts, maar wat betekent dit nu allemaal? Opgroeiende kinderen zijn gebaat bij goed geïnformeerde opvoeders, leraren en hulpverleners.

Over mij

Als 19-jarige werd ik in de gymzaal door klas 1A van mijn voormalige middelbare school aangesproken als ‘meester’. Als stagiair weliswaar, maar desalniettemin … Studerend aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO – Amsterdam) werd bij mij de diagnose lymfklierkanker gesteld. Eenmaal weer terug in de gymzaal – na een uitstapje naar Franse taal- en letterkunde – koos ik voor de specialisatie Speciaal Onderwijs, en ontdekte en passant het plezier van schrijven als sportmedewerker van de Alkmaarsche Courant (NHD). Na de sportacademie reisde ik ruim een jaar door Zuidoost-Azië en Australië, alvorens  – mede aangestoken door het enthousiasme van hoogleraar orthopedagogiek Piet de Ruyter – opnieuw de collegebanken in te gaan.

Na het behalen van mijn doctoraal Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afstudeerrichting orthopedagogiek: gezinnen in psychosociale moeilijkheden) ben ik als orthopedagoog werkzaam geweest bij diverse instellingen in de jeugdhulpverlening en het speciaal onderwijs.

 

(3)

Turven van de Alkmaarse Rugby U.F.C. in actie


Opgroeien en opvoeden

Thuis beleven mijn vrouw en ik samen vooral veel plezier aan (de opvoeding van) onze vijf kinderen: drie dochters en twee zoons in de leeftijd van 16 – 24 jaar. Never a dull moment in ons dynamische patchworkgezin. 

Ik schrijf over opgroeien en opvoeden. Mijn artikelen, essays en opiniestukken hebben hun weg gevonden naar onder meer Pedagogiek in Praktijk (PIP), de Pedagoog – het vakblad van de NVO (Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen) dat informeert over wetenschappelijke en beroepsontwikkelingen binnen de pedagogiek, Nieuwsuur, dagbladen als Trouw en het Noordhollands Dagblad, NIVOZ | Platform hetkind, website NVO, De Kennis-Blogs van het Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie.

 

Nieuwsuur in beeld

Interview Nieuwsuur


Biologie en evolutie

Een evolutionair perspectief op groei en ontwikkeling van kinderen – en ouderschap – heeft mijn specifieke belangstelling. Volgens de Amerikaans-Nederlandse etholoog/primatoloog Frans de Waal wordt de rol van biologie en evolutie nog te zeer onderschat en genegeerd in de gedragswetenschappen. Een visie die ik onderschrijf. Reden om vanuit mijn pedagogische achtergrond aansluiting te zoeken bij andere wetenschapsdisciplines: Een pleidooi voor evolutionaire pedagogiek.

 

nanderthal-family-3

Neanderthal Museum, Krapina –  Kroatië


Mijn boek over evolutionaire pedagogiek zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 op de plank staan.

 

Hans Koppies, orthopedagoog – publicist

Twitter: @HansKoppies

 
Preview PIP
 

Creative Commons-Licentie

Pedagoogle van Hans Koppies is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.hkoppies.wordpress.com.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: