Over

 


Nederlandse kinderen behoren al jaren tot de gelukkigste ter wereld (UNICEF 2008, 2013, 2020). Hoe valt dit te rijmen met de almaar groeiende vraag naar jeugdhulp de laatste decennia? Nieuwsgierigheid naar dit krachtenveld en een vroeg ontstane interesse in kindontwikkeling en wat kinderen nodig hebben om te floreren staan aan de wieg van dit blog. 

De (sociale) media staan bol van de onderzoeken en meningen van deskundigen en experts, maar wat betekent dit nu allemaal? Opgroeiende kinderen zijn gebaat bij goed geïnformeerde ouders, opvoeders, leraren en hulpverleners.

Een evolutionair perspectief op de ontwikkeling van kinderen – opgroeien, opvoeden, ouderschap – heeft mijn specifieke belangstelling. Volgens de Amerikaans-Nederlandse etholoog/primatoloog Frans de Waal wordt de rol van biologie en evolutie nog te zeer onderschat en genegeerd in de gedragswetenschappen. Een visie die ik onderschrijf. Reden om vanuit mijn pedagogische achtergrond aansluiting te zoeken bij andere wetenschapsdisciplines: Een pleidooi voor evolutionaire pedagogiek. Momenteel schrijf ik een boek over evolutionaire pedagogiek.

drs. J.N. (Hans) Koppies, orthopedagoog – publicist


CV 

  • drs., Pedagogische Wetenschappen, Orthopedagogiek: gezinnen in psychosociale moeilijkheden. Vrije Universiteit Amsterdam
  • Academie voor Lichamelijke Opvoeding, leraar lichamelijke oefening eerste graad; differentiatie Speciaal Onderwijs. ALO Amsterdam
  • 1979-1985 Gymnasium. RSG Noord Kennemerland, Alkmaar


Mijn artikelen, essays en opiniestukken hebben hun weg gevonden naar onder meer NRC Onderwijsblog, Pedagogiek in Praktijk (PIP), de Pedagoog – het vakblad van de NVO (Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen) dat informeert over wetenschappelijke en beroepsontwikkelingen binnen de pedagogiek, Nieuwsuur (vanaf 13’44”), dagbladen als Trouw, De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad, NIVOZ | Platform hetkind, website NVO, De Kennis-Blogs van het Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook ben ik uitgenodigd bij Peters Podcast: Jeugdzorg Hoe nu verder? ‘, De Nieuwe Wereld: ‘Welke prijs gaan kinderen betalen?’ en Jongeren in coronatijd: kinderen in de vuurlinie, en Blckbx: ‘Omstreden ‘Week van de lentekriebels‘. 

Sinds in maart 2020 de uitbraak van Covid-19 door de WHO officieel werd uitgeroepen tot pandemie heb ik meerdere artikelen geschreven over de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren, allen terug te vinden op deze blog. In Pandemische chaos – het coronabeleid onder de loep (publicatiedatum 9 oktober 2021) heb ik een bijdrage geschreven getiteld Kinderen van de coronarekening. Beelden van de boekpresentatie zijn hier te vinden: Pandemische Chaos. Mijn artikel ‘How the Dutch Failed their Children – A Cautionary Tale’ is in september 2022 gepubliceerd door Brownstone Institute.

In december 2022 is Voorbij de Pandemische Chaos. Goed op weg? verschenen, het vervolg op Pandemische Chaos. In dit boek buigen deskundigen, onder wie internationaal vermaarde wetenschappers, zich over het coronabeleid en de toekomst. In goed gezelschap maak ik in mijn bijdrage Jong in coronatijd – Kinderen in de vuurlinie de balans op van twee jaar coronamaatregelen (maart 2020 – september 2022) en de impact daarvan op kinderen en jongeren.



Hans Koppies op social media:

Twitter: @HansKoppies

Facebook: https://www.facebook.com/pedagoogle

Instagram: @hanskoppies

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hanskoppies/

Preview PIP
Creative Commons-Licentie

Pedagoogle van Hans Koppies is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported-licentie.
Gebaseerd op een werk op www.hkoppies.wordpress.com.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.