Scholen sluiten is educatieve verwaarlozing

NRC Onderwijsblog | Sinds virologen en microbiologen na het uitbreken van de coronapandemie de samenleving als een groot laboratorium zijn gaan beschouwen, is Nederland overspoeld door een breed scala aan coronamaatregelen. Met wisselend succes. Dat een pedagogische visie ontbreekt, wreekt zich. Kinderen lopen een extreem laag risico maar betalen een bijzonder hoge prijs voor een corona-aanpak die gericht is op het beperken van risico’s in de samenleving. Dat kinderen daarbij onder een vergrootglas terechtgekomen zijn, is een van de grote raadsels in de huidige pandemische chaos. Op last van de overheid zitten kinderen op de basisschool voor de derde keer gedwongen thuis.


Deze interventie is niet gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen. Integendeel. Vroege data uit China lieten zien dat kinderen zelden erg ziek werden en een beperkte rol spelen in de verspreiding van SARS-CoV-2. Dit was een belangrijke reden om in Zweden kinderopvang en scholen open te houden. Met succes. Helaas bleef de brandende vraag naar de ervaringen met het open houden van scholen in Zweden uit, toen de Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell onlangs in Buitenhof werd geïnterviewd. Wel deed Tegnell – gevraagd om een verklaring voor de lage cijfers in Zweden – een saillante uitspraak: „Zweedse schoolkinderen lijken beter beschermd […] Wellicht omdat we onze scholen open gehouden hebben.”

‘Verkoudheid’

Dat open scholen zonder maatregelen bijdragen aan minder verspreiding is volgens hoogleraar Computationele biologie Francois Balloux van de University College London, gespecialiseerd in de evolutie van pathogenen, hoewel tegenintuïtief, wel te verklaren. Namelijk als kinderen gemakkelijk door volwassenen worden besmet, maar omgekeerd minder makkelijk volwassenen en andere kinderen aansteken. Inderdaad heeft grootschalig onderzoek in IJsland eind 2020 laten zien dat kinderen onder de 15 jaar ongeveer de helft minder kans hebben om besmet te raken en slechts half zo vaak als volwassenen het virus op anderen overdragen. In bijna alle gevallen waren kinderen aangestoken door volwassenen.

Ook het RIVM stelt: „Hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2.” Ook: „Anders dan bij influenza lijken jongere kinderen het virus minder gemakkelijk aan elkaar en aan volwassen over te dragen.” Samenvattend is volgens hoogleraar Global Health Christine Stabell Benn van de University of Southern Denmark aangetoond dat op scholen besmetting veelal plaatsvindt tussen leerkrachten en van leerkrachten op kinderen, maar zelden andersom.

De risico’s voor kinderen zijn uiterst klein. Recent concludeerden onderzoekers van het UMC Utrecht dat Covid-19 voor kinderen net zo ongevaarlijk gebleken is „als een willekeurige verkoudheid”. Ook blijkt het merendeel van de kinderen natuurlijke immuniteit te hebben verkregen na een doorgemaakte infectie – meer dan tweederde van de kinderen onder de 12 jaar had eind juni al corona gehad volgens onderzoekers van RIVM en ZonMW. Omdat het immuunsysteem van kinderen prima opgewassen is tegen Covid-19, hebben deskundigen bij herhaling gewezen op de beschermende rol van kinderen in de samenleving.

Ondertussen is kinderen de afgelopen 21 maanden veel leed aangedaan door harde inperkende maatregelen. Een overweldigende hoeveelheid onderzoek laat zien dat scholen wereldwijd geen brandhaard zijn gebleken tijdens de pandemie, en dat leraren geen hoger, zelfs lager risico lopen dan andere beroepsgroepen. In de VS is becijferd dat voor leerlingen en leraren de kans op besmetting buiten de schoolmuren 20 keer groter is dan in school. Een interessante case study is Zweden, waar scholen open zijn gebleven zonder mondkapjes en afstandsregels, zonder massaal testen van gezonde kinderen, zonder massale quarantaines.

Nalatigheid

De jeugd heeft geen enkele prioriteit in het Nederlandse coronabeleid, concludeerde kinderrechtenorganisatie KidsRights die na de tweede schoolsluiting vernietigend kritiek leverde: „Nederland geeft een ‘uniek negatief voorbeeld’ als het gaat om onderwijs voor kinderen tijdens de coronapandemie door kinderen bij het sluiten van de scholen als middel te gebruiken om de ouders thuis te houden.” Ook nu is het welzijn van kinderen geen onderwerp van gesprek.

Dat het sluiten van scholen kinderen schaadt, kan elke gedragswetenschapper uitleggen. Wetenschappers verenigd in het Onderwijs-OMT luiden de noodklok: de schoolsluitingen zullen blijvend een wissel zullen trekken op de nieuwe generatie. Zo rekende hoogleraar Besturen van Veiligheid Radboud Universiteit Ira Helsloot voor: „zo’n 50.000 kwetsbare kinderen eindigen een onderwijsniveau lager. Deze kinderen zijn veroordeeld tot vijf jaar korter leven.”

In de pedagogische wetenschappen geldt nalatigheid als het gaat om aandacht voor cognitief en sociaal-emotioneel welzijn als een vorm van verwaarlozing. Kinderen onderwijs ontzeggen, belangrijk om te kunnen floreren, is educatieve verwaarlozing – een term die emeritus hoogleraar Preventie en Hulpverlening inzake Kindermishandeling Herman Baartman ons leerde. Met alle vigerende inzichten is het voor de derde (!) keer sluiten van de basisscholen door de demissionaire regering niet te legitimeren. Herstel van het normale leven voor kinderen is een topprioriteit. Daar nog langer mee wachten is niet uit te leggen.

Dit opiniestuk is gepubliceerd in NRC Onderwijsblog op 22 december 2021: Basisscholen sluiten is educatieve verwaarlozingVerder lezen:


Onderwijs OMT – Opinie: Geef nu de ontwikkeling van kinderen voorrang en laat de scholen open | De Volkskrant, 25 november 2021


Pooya Kazemi, Tracy Beth Høeg, Jennifer Grant en Martha Fulford – Opinion: Time for kids to get back to normal | National Post, 26 november 2021


Vinay Prasad – Well-Structured German Study Shows No Deaths among Healthy German Kids Ages 5 to 11 | Brownstone Intitute, 6 december 2021

2 gedachtes over “Scholen sluiten is educatieve verwaarlozing

 1. Dat het sluiten van scholen kinderen schaadt, kan iedereen uitleggen. In onze samenleving geldt nalatigheid als het gaat om aandacht voor cognitief en sociaal-emotioneel welzijn als een vorm van verwaarlozing. Kinderen onderwijs ontzeggen, belangrijk om te kunnen floreren, is educatieve verwaarlozing. Met alle vigerende inzichten is het voor de derde (!) keer sluiten van de basisscholen door de demissionaire regering niet te legitimeren. Herstel van het normale leven voor kinderen is een topprioriteit.

  Geknipt en en geplakt uit het artikel met enkele veralgemeniseerde termen. De laatste zin: “Daar nog langer mee wachten is niet uit te leggen” is weggelaten.
  De grondige wijze waarop de stellingname in het artikel is voorbereid en de mogelijkheid voor ons lezers om die bronnen te gebruiken waardeer ik.
  In die informatieverstrekking schieten voorstanders van schoolsluiting ernstig tekort. Er is ook voor die groep veel ondersteunend wetenschappelijk onderzoek. Zelf heb ik niet de moeite genomen die bronnen te onderzoeken. Ervan uitgaande dat in de groep adviseurs van de regering capabele mensen zijn samengebracht die zich in hun adviezen ook baseren op wetenschappelijk onderzoek.
  Als eenvoudige burger in deze discussie een standpunt innemen is moeilijk.
  Met de stelling “Herstel van het normale leven voor kinderen is een topprioriteit.” ben ik het volledig eens. Dat schoolsluiting in de maatregelen tegen covid niet past kan ik niet met dezelfde zekerheid als de schrijver stellen.
  Siem Woestenburg

  Like

 2. Dank voor je uitgebreide reactie Siem.

  Als er iets duidelijk is geworden tijdens de pandemie is het dat kinderen een beperkte rol spelen, scholen geen brandhaard zijn en leerkrachten en leraren eenzelfde tot lager risico lopen dan andere beroepsgroepen.

  Ik maakte al eens overzicht:

  Onderzoeksliteratuur Kinderen, scholen en Covid-19 (update 27 november)

  https://pedagoogle.com/2021/02/28/onderzoeksliteratuur-kinderen-scholen-en-covid-19-een-jaar-later/

  Op 24 december j.l. is dit overzicht verschenen:

  75 Studies and Articles Against COVID-19 School Closures | The Brownstone Institute

  https://brownstone.org/articles/75-studies-and-articles-against-covid-19-school-closures/

  Om even in de herinnering terug te roepen: na de eerste schoolsluiting werd geconstateerd: ‘nogal overbodig’ nadat hoofdwetenschapper Jaap van Dissel van het RIVM had geconstateerd dat de schoolsluiting ‘geen invloed heeft gehad op het totaal aantal besmettingen‘. De tweede schoolsluiting – die er kwam ondanks kritiek van deskundigen – was bedoeld ‘om ouders te dwingen thuis te werken’. Kinderen inzetten als enkelband voor de ouders kwam het kabinet op vernietigende kritiek te staan van kinderrechtenorganisatie Kids Rights. Ook nu ontbreekt een deugdelijke onderbouwing, terwijl de schade van het missen van onderwijs voor kinderen evident is.

  Het spijt me te moeten constateren dat ik je vertrouwen in de deskundigen die het kabinet adviseren niet deel. Al 21 maanden spelen de belangen van kinderen, jongeren en jongvolwassen geen rol in de adviezen het OMT en het beleid van het reeds langs demissionaire kabinet.

  Deze kwestie kwam ook aan bod in een zeer inhoudelijk gesprek dat Yoeri Albrecht van De Balie onlangs voerde in de talkshow Plein Publiek met Ira Helsloot en Barbara Baarsma (10 december).

  Daar werd onder meer besproken dat het OMT nul gewicht toekent aan de belangen van kinderen en jongeren.

  “Overigens heeft het OMT bij monde van de heer Van Dissel gezegd dat ze daar gewicht nul aan toekenden want zij zeiden ‘wij zijn niet van de bijeffecten” – Ira Helsloot

  De focus van het OMT ligt primair op het epidemiologische en medische aspect. Dat is een te beperkte visie gebleken. Volksgezondheid gaat over alle gezondheidsaspecten, niet slechts over een enkele infectieziekte zoals Covid-19.

  Cruciaal punt:

  “Mensen met een laag risico, zoals (sociaal kwetsbare) kinderen een enorm veel groter risico aandoen, is dat ethisch?” – Ira Helsloot

  Aanrader dit gesprek:

  Plein Publiek – De Balie TV https://www.youtube.com/watch?v=vcjVJ35ov0c

  (Over scholen sluiten en de gevolgen voor kinderen: 55:43-59:02)

  De schade die kinderen en jongeren oplopen als gevolg van ongedifferentieerd coronabeleid is enorm. Dit heb ik ook toegelicht in mijn hoofdstuk in Pandemische Chaos – het coronabeleid onder de loep, getiteld ‘Kinderen van de coronarekening’

  https://www.walburgpers.nl/nl/book/9789462498068/pandemische-chaos

  Kinderen school ontzeggen, kinderen het sporten onmogelijk maken zijn uiterst bedenkelijke maatregelen. Ik spreek de hoop uit dat voor de samenleving herstel van het normale leven voor kinderen in 2022 een topprioriteit zal zijn. Dat betekent ook gewoon weer naar school na de kerstvakantie.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.